top of page
Writer's pictureMini Travellers

Τρανσυλβανία - στους πρόποδες των Καρπαθίων

Updated: May 5, 2023

Δύο κάστρα, ένας Δράκουλας, μια μεσαιωνική πόλη και κάμποσες οροσειρές: αυτά και άλλα πολλά συμπεριλαμβάνει μια ημερήσια απόδραση στην Τρανσυλβανία, στην κεντρική Ρουμανία.

Για να ζήσετε κι εσείς την εμπειρία που ακολουθεί, μπορείτε να βρείτε το σχετικό τουρ που προτείνουμε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ένα από τα "must" μας είπαν, που πρέπει να κάνετε αν έχετε την πολυτέλεια μιας κενής ημέρας κατά τη διαμονή σας στο Βουκουρέστι, είναι μια ημερήσια εκδρομή στην Τρανσυλβανία. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια κράτηση μέσω Get Your Guide, οπότε μετά από ένα - ομολογουμένως - βάναυσο ξύπνημα στο ξενοδοχείο μας στο κέντρο της πόλης, επιβιβαστήκαμε σε ένα άνετο βανάκι και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση.


Οι περίπου 2 ώρες στο άνετο βανάκι πέρασαν ευχάριστα, παρέα με άλλους έξι επιβάτες από τις διαφορετικές γωνιές του κόσμου και φυσικά τον συμπαθέστατο οδηγό-ξεναγό μας, έτοιμο και διαβασμένο για να μοιραστεί μαζί μας τις ιστορίες της τοπικής ρουμανικής κουλτούρας.


Κάστρο Peleș

Πρώτος μας σταθμός: το κάστρο Peleș, χτισμένο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα για τον Βασιλιά Κάρολο Ι της Ρουμανίας. Άριστα διατηρημένο, μας μάγεψαν οι λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική, τα έπιπλα και τα πολλαπλά δωμάτια που τονίζουν τον πλουραλισμό και το κάνουν να μοιάζει με λαβύρινθο.


Το κάστρο διαθέτει στοιχεία που το ξεχωρίζουν και το καθιστούν μοναδικό: επενδύσεις με κρύσταλλα και γυαλί από την Ευρώπη, μυστική πόρτα/πέρασμα στη βιβλιοθήκη και η βιτρό οροφή του φουαγιέ που ανοίγει μηχανικά, έργο απόλυτα πρωτοπόρο και την εποχή του.


Brașov


Στη συνέχεια το τουρ κατευθύνθηκε βορειότερα, στη μεσαιωνική πόλη Brașov, πληθυσμού 250,000 κατοίκων και έβδομης μεγαλύτερης στη χώρα. Περιστοιχισμένη από λόφους, σε έναν από τους οποίους έχει τοποθετηθεί τελεφερίκ για άμεση πρόσβαση στη μεγάλη πινακίδα "BRASOV" αλά Hollywood και εξεραιτική θέα στην κοιλάδα.


Το πρώτο "αξιοθέατο" στο οποίο περιηγηθήκαμε, ήταν το "Strada Sforii". Είναι ένας δρόμος 109 cm στο στενότερο σημείο του. Μεταφρασμένο στα αγγλικά, το όνομα σημαίνει "String Street". Χτίστηκε τον 15ο αιώνα ως διάδρομος που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες και είναι ο στενότερος δρόμος στη Ρουμανία.


Ακολούθησε ελεύθερη ώρα με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία της πόλης, από όπου ξεκινούν όλοι οι πλακόστρωτοι δρόμοι με τα παραδοσιακά μαγαζιά και καφετέριες. Με ένα καφέ στο χέρι εξερευνήσαμε την περιοχή σε κοντινή ακτίνα από την πλατεία και θαυμάσαμε τη μαγευτική αρχιτεκτονική που θύμιζε σε μικρογραφία πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, όπως πχ Πράγα. Η μέρα ήταν υπέροχη, μια κλασική ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, και αυτό αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξαμε, μη χορταίνοντας την πόλη-στόλιδι στη λίγη ώρα που είχαμε να την περιηγηθούμε.


Bran Castle (Δράκουλα)


Τελευταίος μας σταθμός, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Brașov, το κάστρο Bran, το περιβόητο κάστρο του κόμη Δράκουλα, χτίσμένο πάνω από την κοιλάδα, σκαρφαλωμένο σε έναν βράχο με ένα ποτάμι να το διαρρέει. Εκ πρώτης όψεως, ποιο απλό αρχιτεκτονικά από το Peleș, αλλά μόνο αν σκεφτεί κανείς τη φήμη και τους μύθους που το χαρακτηρίζουν, άξιζε φυσικά μια στάση και εδώ!


Ο χαρακτήρας του Μπραμ Στόκερ, ο αδίκως συνδεδεμένος με τον "Δράκουλα", είναι ένας Τρανσυλβανικός Κόμης που έχει δέσει το όνομά του με το κάστρο αυτό.


Το τουρ των χώρων του ακολουθεί μια διαδρομή μέσα στα δωμάτια, τους διαδρόμους και τις αυλές του περνώντας και από τη στενότερη ανηφορική σκάλα που έχουμε ποτέ συναντήσει. Σίγουρα δεν προτείνεται για κλειστοφοβικούς! Σαν μουσείο, προβάλει σε όλα τα σημεία της ξενάγησης την ιστορία του και στον αέρα περιπλανιέται μια δόση μυσταγωγίας, που έγινε εντονότερη όταν ο ξεναγός μας δήλωσε κάπου στη μέση του τουρ ότι "πρέπει να εξερευνήσουμε το υπόλοιπο κάστρο μόνοι μας" και "θα καταλάβουμε το λόγο". Δε θα σας πούμε περισσότερα, πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας!


Αξίζει να αναφέρουμε το μάρκετ με σουβενίρ και διαφόρων άλλων αντικειμένων στην μπροστινή είσοδο του κάστρου, καθώς και τα μαγαζάκια για ένα γρήγορο φαγητό στο χέρι, τα οποία κατά κύριο λόγο πρόσφεραν λιχουδιές ουγγρικής καταγωγής.


Για να ζήσετε κι εσείς την εμπειρία που διαβάσατε, μπορείτε να βρείτε το σχετικό τουρ που προτείνουμε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:


91 views
bottom of page