Οι Δαλματικές ακτές ως επί το πλείστον είναι πασίγνωστες για τη σπάνια ομορφιά τους. Μαζί θα εξερευνήσουμε συγκεκριμένα τα μέρη που ανήκουν στη χώρα του Μαυροβουνίου.
Προσβάσιμες μόλις σε 8-9 ώρες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι Δαλματικές ακτές σίγουρα σαγηνεύουν τον ταξιδιώτη με τα ειδυλλιακά τοπία, τα καταγάλανα νερά, αλλά και της τόσες διαφορετικές κουλτούρες που μοιράζονται τη θάλασσα αυτή.
Ένα από τα μερίδια των ακτών ανήκει στη χώρα του Μαυροβουνίου, γεγονός που επιτρέπει τη δίοδο στους κατοίκους των κεντρικών Βαλκανίων για ημερήσιες ή και όχι εκδρομές.
Σβέτι Στέφαν
Ένας "must" σταθμός στην περιήγηση κάποιου, είναι η χερσόνησος του Σβέτι Στέφαν. Πρόκειται για μια λωρίδα γης προς τη θάλασσα, που συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή πεζοδρομημένη διαδρομή. Το ανάγλυφο είναι πραγματικά συγκλονιστικό, καθώς αριστερά και δεξιά της χερσονήσου μπορεί κανείς να κάνει το μπάνιο του με εξαιρετική θέα, μιας και η απόληξη της στη στεριά είναι πετρώδης (χαλίκια).
Να σημειώσουμε βέβαια πως η είσοδος στη χερσόνησο επιτρέπεται μόνο ως ένα σημείο, καθώς η απόληξή της είναι ιδιωτική μιας και έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το 2009 το ξενοδοχείο αυτό αγοράστηκε από τον Όμιλο Ρέστη και σήμερα το ξενοδοχείο ονομάζεται Aman Sveti Stefan.
Μπούντβα
Η Μπούντβα, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στις ακτές του Μαυροβουνίου, και η διαμόρφωσή της θα έλεγε κανείς πως σε προδιαθέτει αν έχεις στο πρόγραμμα να επισκεφτείς και το Ντουμπρόβνικ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νεόδμητη πόλη με πολυτελή ξενοδοχεία και καταλύματα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα τείχη της παλιά, σε ενετικό στυλ, πόλης.
Αποτελούσε πάντα έως και σήμερα, το παραθεριστικό θέρετρο των Σέρβων, καθώς η παραλία είναι διαμορφωμένη για βουτιές και φαγητό, κυρίως ψάρι, οπότε σίγουρα προσφέρει σε κάποιον ιδανική ασχολία για τριήμερο, ακόμα και μονοήμερη απόδραση.
Την παράσταση βέβαια κλέβει σίγουρα η περιτοιχισμένη πόλη της Μπούντβα, στο δεξί άκρο της παραλίας. Είναι μια κλασική περιτοιχισμένη ενετική πόλη, άψογα συντηρημένη και η περιήγηση στα σοκάκια της θα σου φανεί μαγική και θα σε μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή.
Κότορ
Οδηγώντας βορειότερα, λίγο πριν τα σύνορα με Κροατία, προσεγγίζουμε το φιόρδ του Κότορ. Πρόκειται για μια θαλάσσια "γλώσσα" που εισβάλει στο έντονο ανάγλυφο της ακτογραμμής, δημιουργώντας εξαιρετικά σημεία με θέα για φωτογραφία.
Το καλύτερο σημείο όμως αποτελεί η πόλη του Κότορ. Οπτικά, δε διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες πόλεις με ενετικό στυλ, αλλά αυτό που την ξεχωρίζει είναι το ανάγλυφο της περιοχής γύρω και το κάστρο που απλώνεται στην απότομη πλαγιά, σχεδόν από πάνω από την πόλη.
Διασχίζουμε την πόλη, κάπου στη ρίζα του εντυπωσιακού βράχου θα συναντήσουμε μια μικρή πύλη, και μετά την πληρωμή του αντιτίμου των 8,00€ (2022) θα ξεκινήσουμε την πορεία προς την κορυφή. Οπλίσου με υπομονή, το μονοπάτι είναι κατά 80% διαμορφωμένο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα νιώσεις ότι ανεβαίνεις "κατσάβραχα". Μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής όπου θα συναντήσεις την εκκλησία "Our Lady of Remedy", ναι η θέα είναι καλή αλλά υπάρχει και καλύτερη. Φτάνοντας στην κορυφή θα αντιληφθείς τι εννοούμε.
Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι "σαν να κοιτάς το Κότορ από το Google Maps". Η απότομη κλίση του βράχου σε τόσο κοντινή απόσταση από την πόλη σου δίνει ακριβώς αυτή την αίσθηση, έχεις το Κότορ, τα κρουαζιερόπλοια που αράζουν μπροστά του και όλο τον κόλπο στο πιάτο σου.
Tip: για τη συνέχεια του ταξιδιού σου προς τα βόρεια, μπορείς είτε να κάνεις το γύρο του φιόρδ, ή να πάρεις τη "παντόφλα" που ενώνει τα δύο άκρα του σε περίπου 5', στο σημείο Kamenari.
Πείτε ναι και στις επόμενες δραστηριότητες: